BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Monday, June 27, 2011

Sharing is Caring

Kepada semua pembaca blog SCK.. Eh2! dah tukar la~ Honoured Strider.. :D sedap kan pemilik nama ni? boleh makan ke? hehehe.. Muhamad Saddam bin Jamaludin lagi sedap kot.. a.k.a MSJ.. ok kan? :D ana ni ada2 je kan? haa... kabare kabeh? waras? jalok ngapuro wes suwi orak "update" blog ki.. heheheh.. Untung la orang jawa je yg faham.. kuang3! kanda x faham kan.. hik3! :p mari3~ ana nak share sumtin lah ! >.<

sepanjang ana x update blog, ana busy dgn study + workshop + lain2 lagi.. ceh.. macam ana sorang je busy kan.. kanda lagi busy ye? hehehe :p ye la.. ana ni ada la gak kdg2 on9.. tgk la rajin atau x.. kerna ana kan mngajar.. so, turu awal pulak tu.. haa.,. ble masa nya nak update mengUpdate ni.. sorry ye kanda.. ^-^ nak dijadikan cerita.. ana nak share apa yg ana buat spanjang beberapa hari yg lepas.. x ada apa sgt.. hehhehe.. 

Ini antara hasil kerja yg ana wat kat workshop.. hihihi... ana memang x kreatif tapi ana suka mncuba.. sedikit sebanyak ana tahu cmne nak buat sesuatu mnggunakan software tertentu.,. :P
Burung yg x berapa nak jadi.. ;p

My cute butterfly~ :)

My Name.. ^-^

Lakaran semata.. :D
dan ana ada assignment yg berlambak kena siapkan.. oh no~~ gunakan software itulah inilah.. boleh la gak.. ana try2 + bantuan dpd shbt2 ana.. syukran jiddan! :)  dan baru2 ni, group ana siapkan 1 system.. purple gtu.. hohohoho.. :D suka ana! alhamdulillah, moga system kami berjaya dilancarkan.. insyaAllah! :)
antaranya.. tapi x siap agi... :( memang susah payah... tapi kami bekerjasama.. insyaAllah.. :)

Permulaan saja.. Dah siap punya, ana x letak.. ^-^
So, jika kanda sibuk dengan medic nya.. ana sibuk dengan ini nya.. hwa3! :D ana harap kita sama2 dapat aplikasi apa yang kita dah blajar ya.. insyaAllah.. nak share x salah kan.. >.< jadi, ana ada buat sesuatu utk kanda.. tgk ya.. ana baru buat tadi.. hik3! maaf tau jika x menepati citarasa mu.. huk3! :p
marilah lihat~~~ tadaaa!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Me vs Muhamad Saddam Jamaludin (MSJ) hehhehe :p
Ana guna Adobe Illustrator sje.. alalallala.. x cantik la kanda.. hik2! ana wat yg termampu sja.. hehehe :p harap anda terima dgn hati yg tenang... aja2! :D senyum selalu.. jgn marah2.. jaga iman + hati ya..:)

baiklah! ana rasa smpai sini sahaja.. insyaAllah, jumpa dalam entry yg akan dtg ya! sehingga berjumpa lagi.. jazakallahu khoiron! selamat malam.. ( waktu malaysia ) heeee.. :p

wassalam.

s.a
ssfss
psp

Sunday, June 26, 2011

kepada siapa yg belum..

Surat Cinta Untuk Future Wife(s) - ( REALLY SEMPOI VERSION XD ,hehehehe, my dinda~ )

*************************************************************************
Assalamu'alaikum
...
 Kehadapan my future wife(s)

So, wahai my future wife(s)

I don't know who the hell are you and I have no idea where you are right now. But one day, bila kita dah berjumpa, I harap you mampu terima I seadanya seperti mana I akan terima you dan diri you sebenarnya. Lagi pun, I tahu yang you ni memang comel. Dan baik. Dan rajin. Dan alim. Dan cun.

I berharap bila I check facebook you nanti, you tidak letak banyak gambar you yang daring-daring kat facebook. Sebab, setahu I, kalau perempuan tu comel, mesti nak tunjukkan ke seluruh dunia. Macam lah dia sorang je yang comel. I comel tak ada pun letak gambar kat facebook tunjuk ke seluruh dunia. Boleh je hidup. Ehem.

Serta, gambar di facebook tu, jangan lah nak dedah sana dedah sini. Malu I. You pun tau kan, perempuan ni ibarat cokelat Ferrero Rocher. Bila berbalut dengan pembalut, even cokelat tu jatuh kelantai pun orang still nak. Tapi kalau dah tak berbalut, bila jatuh ke lantai, semua buat dono. Ada tu, kalau boleh, ada yang nak pijak lagi. You pun tak nak kena pijak kan?

Lagi pun, you tahu, tak ada lelaki di dunia ni yang nak kahwin dengan perempuan yang seksi meksi.

My future wife(s),

I tak tahu pasal masa depan I. I tak tahu berapa banyak duit yang I akan ada. So, dengan kata lain, I mungkin tak akan mampu kasi rumah 10 tingkat kat you. I juga mungkin tak mampu kasi you 10 emas intan berlian. Harap you tak kisah dengan diri I yang tak beharta ni. Tapi kalau setakat kasi you 20 hingga 30 anak tu, I okay je. Dalam tiga tahun, kita mungkin akan ada 2 anak. Tapi tu tak termasuk yang kembar tau.

Bila kita ada rumah nanti, I tak kisah kalau you nak bekerja. Tapi lagi bagus kalau you duduk je rumah jaga I. I bukan mintak di layan bagai raja. Tapi kalau I balik dari kerja tu, apa salahnya tanggalkan stokin I, urut bahu I, sediakan minum-minum I. Tapi kalau you tak nak buat, tak apa. I boleh tambah lagi 1 (cukup 2). Lagi pun, bila I tambah lagi 1, kurang la sikit beban you. See? I memang prihatin.

Hmm. You tau, I tak mengharapkan yang you adalah gadis lemah lembut dan ikut semua kata I. Kalau you boyish sikit pun apa salahnya. Aggressive itu menarik. Kalau boleh, lebihkan kat bahagian mengada-ngada dan keras kepala you tu. I suka. Senang la I nak ajak bergaduh kalau macam tu. Sebab kalau di ikutkan, I tak suka perempuan yang lemah lembut sangat. Nanti tak meriah rumah tangga. So kalau skali skala bergaduh, best juga kan? Lagi pun, kita gaduh siang-siang je, bila dah nampak katil di malam Jumaat, kita berbaik lah. Tambahan pula, bagi kita, setiap malam kan malam Jumaat.

My future wife (s),

You, I harap you reti memasak. You mesti reti memasak. Apa? Tak salah kalau perempuan tak reti masak? Ya. Memang tak salah. I tak kata pun salah. Tapi jangan salahkan I kalau I tambah lagi 1 isteri (cukup 3) sebab yang satu dan dua tak reti masak nak buat macam mana kan? Okay tak-tak. I tak nak bini 2,3,4. Banyak sangat. bukan tak mampu. Tapi... Ehem.

Actually, I bukan mintak you masak macam makan kat hotel. Asalkan you reti masak yang simple-simple sudah lah. You tau, air tangan masakan isteri lah yang buat si suami setia. Lagi pun, tak akan setiap hari kita nak makan kat restoran kan? Kalau setiap hari makan kat restoran, baik I kahwin je dengan mak cik tukang masak tu. Ye tak? You pun tak nak kan I tambah lagi satu (cukup 4) kan?

I harap you reti jaga diri sebelum jumpa I. Kalau boleh, jangan couple banyak-banyak. Tak pernah couple lagi bagus. Tapi kalau dah couple tu, jangan buat yang bukan-bukan dengan boyfriend you. Bila dating tu, jangan nak mengada-ngada keluar berdua. Boyfriend you tu bukan boleh percaya sangat. Kebanyakkanya adalah buaya. Sebab kalau dah lelaki, mesti bermulut manis. Boys, their mouth is bull****. So, don't trust them.

Akhir kata dari I, bila kita kahwin nanti, you masak, I makan. I imam, you makmum. I baca doa, you aminkan. You merajuk, I pujuk. Perfect, kan? So cepat lah cari I. I takut lah nak cari 'you'. Takut tersalah pilih perempuan lain. You pun mesti tak nak jadi isteri ke dua I kan




sempoi2.. dicurik dari blog orang len XD, tuan blog, ampunkan patik tak mohon share XD, haha

Saturday, June 25, 2011

tahniah! tenang jawab~

bismillahirahmani rahim

 assalamu'alaikum wbt :)


salam keceriaan salam ketenangan.. hehe.. tiada apa yg ubah pun.. saja2 je.. ohh... baru perasan.. kenapa nama tukar ya? dari SCK ke Honoured Strider.. ahaa.. seronok sgt! blog saja ubah, orang dan pendirian masih orang yang sama, moga2 iman dari hari ke hari dapat dipupuk menjadi Mujahid yang berjaya di Jalan Allah swt

tetapkan hati, kuatkan JIHAD


Kenapa Honoured Strider?

sebab tu nama mat salleh, name omputeh.. =-=" apekahh , haha

sebab... nama Arab Nya , barulah dapat semanja-manja manusia ( happy u are smiling hearing/reading this name :)  )

" Muhamad Saddam "


iya ke? haaa.. boleh percaya ke? .. al kisah. .hari isnin yang lepas, ana hadiri kelas arab di CIMS, Da'wah Centre , ikut kelas syeikh ni.. ermm.. panggil mu'alim la.. nice sket :)

maka mu'alim ni, tafsir nama ana..depan2 ana dan tafsiran tu memang tekene plak..

" ma ismuka ya sodiqi ? "

" ismi Saddam, Muhamad Saddam "

dan ana terus translate..

" indeed, a very good name u have.. "

" what is it? can you tarjim for me.. "

" SADDAM means a person that when make somethings, he indeed will do it very severely until he really satisfy, and when he does it, he really do not care of surroundings which will bother "


itu versi mu'alim ana..

tapi kalau versi mak..

masa kecik2 , ana tanya kat mak

" mak, nama orang ni apa maksudnya ya?... " ..

time tu kecik2... duduk kat kete ngan mak.. bayangkan.. mak ngan bapak duduk sit depan.. ana sebab anak bongsu.. manja sgt.. mesti nak duduk kat depan gak.. duduk ngan mak.. sebab time tu badan kecik ag.. hahahha.. kalau skg buat camtu... mahu screen kete tu kene blok XD + kene pelempang free ngan bapak ana .. hehehe.. tiba2 rasa rindu nak kene lempang.. hahaha... my bapak is de best bapak! :D "

"Muhamad Saddam ni maksudnya PENGGEMPUR AGUNG yang TERPUJI " kata mak dengan senyumannya yang terukir, wajah mak dari dulu hingga sekarang.. seperti tiada apa yg ubah.. penuh dengan ketenangan.. i love u mak :)

masa kecik2 tak paham.. tapi .. bila mak cakap msa tu.. ana ni masa kecik2 .. kuat nangis... kuat mengalah..
kene bahan buli akak2 dan abg yang GANAZ , hahahaha :D asyik panggil mak back up je kan.. hahaha


tapi.. saat tu juga.. bila mak lafazkan.. dah faham .. apa maksud Muhamad Saddam tu... ana tak mahu mengalah... memang ana trouble maker(panjat bukit, bakar tayar XD , hahahaha ) punya orang after that ! :D hehehe... praise be to Allah swt.. i love my name :D

sumhow people call me also ADAM or pe**.. i dun noe dear.. why.. =-="

who are you ? :D


oh .. get back to de entry!
haha..

TAHNIAH! TENANG JAWAB

Hari ni teman ana.. .ana bagi full support kat dia.. seorang pelajar Azhar , memang terbaik lah ..  hari ni .. dia ada exam.. tapi memang kelakar la dia ni.. tenang2.. sampai nak pengsan katanya dia jawab exam hari ni..

ni la ana temu ramah dia hari ni after exam...

dia call ana .. dalam waktu asar tadi..

" assalamu'alaikum wbt, hai "

" wa'alaikumsalam wbt, hai.. camner exam tadi.. dapat jawab tak .. "

" huhu.. susah.. tapi apa semua ana baca tadi.. semua keluar.. kejap rasa nak demam..sampai kawan ana salam ana , ana fikiran melayang "

hahaha.. kelakar2..dan ayat dia yg tak boleh tahan

" time masuk exam, ana rasa nak muntah, bila duduk ana rasa nak pitam .. "

" boleh jawab semua, harap doktor terima la jawapan tu.. " =-="


amiin , insyaAllah terima punya, yakin! itu yg penting :D



habis je call ni.. wahh .. gembiranya.. moga2 Sang Cahaya ni berjaya dalam examnya.. dan part plg seronok.. ana ni jenis yg expressive.. kalau gembira .. suka buat benda2 gembira.. dan kebetulan time tu.. waktu asar.. ayuh IKHWATUL MUSLIMIN , jom ke Masjid :D , pergi ke Masjid, memakai jubah.. warna putih ag tuu :D ( sebenarnya, ana dah nak 1 ke 2 tahun tak pakai jubah :D, last time pakai pun yg kerap bila kat PLKN dulu, sebab.....ada orang suka ana pakai.... ~.~ oh.. kenangan.... )

PLKN ,  in my life :D



maka dengan jubah putih tu.. dapatlah gerak ke Masjid dengan senyuman yang paling indah.. digembirakan hidup ni :) alhamdulillah.. alhamdulillah alhamdulillah


" Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup, pintu yang lain dibukakan. Tetapi acapkali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita "
.

dan


" Jangan tertarik kepada seseorang karena parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya, karena kekayaan dapat musnah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, karena hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. Semoga kamu menemukan orang seperti itu. "




insyaAllah.. teruskan tarbiyah diri... apa yg ditulis hanya utk dikongsi bukan utk dikritik, nak kritik , hakim diri sendiri dulu, dan kemudian jemputlah utk beri komen ya :) Allah 'alam wa Allah Kareem


~ my life is not perfect, yet im so happy ! ~



wasalam wbt

cahaya vs cahaya vs cahaya

assalamu'alaikum wbt, hai :)


dalam keheningan subuh ini.. tak mo tidur... bertahan2x!! :D amek kek coklat sume, cadbury, pisang.. apa2 yg boley hilang ngantuk... hahha.. time2 duit kat poket ni dah takder... minggu lepas check duit dalam bank... wadd.. ana tinggal baki... =-=" rm 2 je.. hehehe.. alhamdulillah.. termakbul juga doa ini... utk bersederhana :D


best ke duit sikit ni.. yup! mmg best :D kerna waktu2 begini la.. ana akan bertambah harap pada Allah swt

bagi prinsip ana

" duit tu biar senantiasa sikit, kerana bila takder duit , ianya sudah cukup melegakan.. dan bila bertambah rezeki.. akan bertambah kesyukuran yang amat sgt "

mendapat pandangan Allah swt.. cukuplah ~


dalam fatrah exam ni.. lagi la mengidam.. coklat coklat coklat!! =-=" hahaha
tapi alhamdulillah... kunjungan coklat tak pernah putus... syukur! :D dapat lolipop coklat la, cekodok coklat la, kek coklat la ( ni yg plg best! ) , tofiluk , safari sume.. hahaha.. tahap syukur ketinggian bagi Allah swt :D


tapi ni bukan entry hari ni..


CAHAYA vs CAHAYA vs CAHAYA

terangi hidupku dengan Cahaya HidayahMu wahai Tuhan


apekah cahaya2 ni?

kalau dalam surah An-Nur.. ada ayat

"nurun 'alan nur "
~cahaya berlapis cahaya~


dalam hidup kita.. pasti ada kisah2 begini, pengalaman2 begini

yang datang bersinar, biar terangnya kita tak terasa, tapi sedikit sebanyak, ia turut memberi motivasi terbaik

3 Cahaya,
Ibarat Matahari , Bulan , Bintang

* di akhirat juga.. akan ada 3 Macam Cahaya juga.. seakan2 seperti bintang, bulan + matahari :)

inilah cahayas ( plural XD) yang kini menerangi hidup ana di bumi anbia ..

1 cahaya yang sungguh Jauh, 2 Cahaya yang sangat dekat..

ibarat Matahari , Bulan , Bintang

begitu jugalah pedoman yg diberikan, dan setiap cahaya ini memberi rangsangan yang cukup hebat..iya2lah seperti frequency wave dalam cahaya tu :) ada UltraViolet, ada red, ada purple, ada green , ada maroon ( hahha, purple ngan maroon tu takder :D )

tanpa cahaya-cahaya ini, atau berkurang.. hidup sudah tentunya tidak sama seperti yang lepas..

dan Cahaya Ilahilah yang plg Mulia


ada cahaya yang memberi kemenangan, ada cahaya yang memberikan keindahan dan keelokan, ada cahaya yang memberi kelebihan dan kebaikan

KEMENANGAN + KEINDAHAN + KEBAIKAN


alhamdulillah, dikurniakan cahaya-cahaya ini .. moga2 di masa depan.. akan bertambah satu lagi cahaya... cahaya mata ( Afizul? Afizatul? :)   )



* entry subuh.. fikiran melayang sebentar sambil dilayani selawat binnabil huda :) seronok sgt! addict bebenar nak selawat :)



jom berselewat :)


~wasalam wbt~

Friday, June 24, 2011

usrah gabungan ikwah~


 Bismillahi rahmani rahim :)

assalamu'alaikum wbt :) hai3 ... apa khabar semua :) kepada Cahaya hidup ana.. selagi ianya menerangi.. itulah nafasnya :) mak bapak.. keluarga-keluarga yg dicintai lagi kasihi, sahabat-sahabiah, ikhwah-akwahat.. moga rahmat Allah swt atas kalian :)

tajuk hari ni...

USRAH GABUNGAN IKHWAH
lokasi = Teratak Iskandariah :)
masa = maghrib
Program = iftar jam'ie  ( yeah makan! XD )



seronok berpuasa secara beramai2 time bulan2 consecutive ni.. memang sgt best! dah puasa ramai.. ajak-mengajak.. suap menyuap.. solat jemaah sesame street =-=" sesame sude.. haha..
dan yg plg best.. hati yg luka terus terubat!



al kisah.. bila sampai saje ke teratak ... tak masuk lagi..dah imba happy.. ap yang happy sgt nie ?? ye la.. ana nampak ada Scoot Rider warna putih! yeahhh!! gembira3!! tu baru nampak motor.. belum orang lagi XD hehehe

masuk3 je.. inilah even yang ada kat dalam tu.. :D



ni pencuci mulut saje.. tapi dah cukup kenyang XD




ni la part plg gembira.. pengubat hati :D

baju jakarta XD indon pe.. haha

slurrrp!!! apa2 kaitan ngan coklat..its mine.. mine!! haha.. cekodok bersalut sos coklat! :D

triple , tak men la couple2 ni XD, hehehe

beauty of life, ICapture =-=" hehehe

abg zues buat ape tu..panggil lightning ke pe.. nub XD

ni baru makan besaq!! yeahhh .. sedap2! kebdaa :D

ramai kan.. dari kiri, Miqdam, Maori, Abang , Din , abang ( luper name :D)

kenapa mata korang sume pandang kat kiri yg berbaju biru tu???? =-="

hehehe.. abang abang

dapur simple :D

abang naqib.. abg Paan( masih majuk!) VS abang Rahim ( akan majuk XD )

ise..rahsia kte ya..... jgn bocorr.. haha

best fren forever :D , although u nub, i will stay with u..rofl

cant stop smiling masa majlis :D

pandang paling kiri lagi.... why .... hehe( jeng cool :D , nub bara :D )


apa2 pun... ini adalah hari yg sgt menggembirakan.. moga ukhwah fillah ini kekal sampai bila2 ,




ssfss
s.a



wasalam wbt

Thursday, June 23, 2011

40 akhlak yang menggenggam dunia~


bismillahi rahmani rahim,

assalamu'alaikum wbt , hai dinda :) bonda ayahanda yang dirindui.. moga kalian semua berada dalam rahmat Ilahi.. fuza syg sdm syg sdm :) ada2 je


hari ni... sudah tepu bebenor ngan Gas Transport Physiology petikan dari Kitab Perubatan Respiratory System Module


kenapa part ni.. sampai 10 ms =-=" oxygen jer kot.. belum CO2 lagi.. >.<
hahaha.. bila dah pening kat TB.. ni la jadi. XD

muscle of Forced Inspiratio SSA ( saddam sayang afuza :D )


erk.. bohr's effect, shifting to left la, shifting to right la.. Fetal Hb.. pergh... byk nyer nak kene hafal.. anyway.. so fun study dow :D ( ayat diksu. haha )


ni ader kesempatan nak kurangkan ketepuan ni.. ada la satu kitab karangan ya fadhil Sheikh Abu Qamar Salahuddin dalam perbincangan yang dibawa iaitu

40 AKHLAK YANG MENGUBAH DUNIA

WAHH.. macam seronok je kan.. 40 akhlak ( count balik.. ada persamaan tak =-=" )

ana ada tertarik di satu bab ini, iaitu PERSAUDARAAN ISLAM

mudah simple tak kompleks dan menyenangkan hati :) sama2 kita ambil iktibar dan pengajaran , marii3 :)

 1. ISLAM MELARANG PERBUATAN MENGUMPAT, IAITU MENGATA-NGATA AKAN SAUDARANYA DENGAN SUATU YANG TIDAK DISUKAINYA( nya = orang yg terkene umpatan, damn la si pengumpat ni .. ishh )

hek ele... GEMOK comel wat.. kan dinda :D



" dan janganlah sebahagian kamu mengumpat sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan dagin saudaranya yang sudah mati "

Al Hujurat : 12

* tak silap ana la.. time dulu2.. ana ada gak terbaca satu hadis ni.. dan hadis ni antara penaik semangat.. kalau ada orang umpat2 la..

mafhumnya..
 " tika kat hari akhirat nanti, bila si polan dibicara di Mahkamah Allah swt, maka ditimbang di Mizan nya.. didapati, timbangan kebaikan nya sangat sangat sangat berat! maka si polan ini bertanya
 " wahai Tuhan, sesungguhnya masa ak di dunia, ak tak pernah beramal sebegini banyak.. "
maka jawab Allah swt
 " ini ialah semua pahala yang dilakukan oleh orang yang pernah mengata/ mengumpat tentang dirimu ketika kamu di dunia "


* hadis ni hadis Qudsi, tapi boleh buat rujukan sendiri kalau ragu2.. tapi nak cakapnya.. perghh.. seronok gak an.. kalau kene umpat ni..  lol
1. name dah sure up, hot kot.. haha.. dikenali ramai , femes,
2. dah femes , hot. ditambah pahala lagi.. subhanallah, thx la Allah swt, You are so Rightoues and Adil !

tapi kalau dah tak tahan sgt nak mengumpat.. jom sama2 mengumpat!! tapi !! ikut kriteria gak.. jangan buat tapi tak tahu.. hakikat tahu dan sedar adalah dua benda yang berbeza..ada ke part2 yg bley mengumpat? mari2.. share..ada 6 part ... yang diharuskan..

1. mengumpat apabila perkara untuk berbentuk kezaliman pada diri kita

misalnya, apabila ada orang melakukan kezaliman kepada kita, tidak kira lah aspek mental dan fizikal ke, kita boleh bercerita pada orang lain. Dengan ini dapat dijadikan tauldan kepada orang lain agar tidak melakukan kezaliman seperti orang yang kita katakan itu... ok ade fham?? hehe...so, mengumpat scra berhikmah k, pasal kezaliman orang tu je k..bukan pasal diri orang yang kenakan kita...lebih2 kalau hal ni naik mahkamah...jadi boleh la cerita pada si hakim... jangan lebih2 sudah... 

2. mengumpat ketika sedang bermesyuarat 
haa...soal ni jangan plak kata ana ni galakkan semua orang mengumpat waktu sedang bermesyuarat ok!! sebenarnya, macam ni boleh berlaku perbuatan mengumpat ini dengan tujuan kita sedang membangkitkan isu ataupun tentang seseorang dengan tujuan untuk memperbaiki kesalahan orang tersebut mahupun masalah yang dihadapi organisasi tersebut...
harap maklum..jadi gerak kerja kita biarlah mendatangkan kebaikan bersama... termasuk juga dalam institusi kekeluargaan...
 

3.mengumpat ketika meminta fatwa daripada mufti
misalnya apabila kita ada masalah dan pergi ke pejabat Agama untuk selesaikan masalah kita.. jadi, dalam soal ini kita boleh mengumpat tentang apa yang perlu diungkit dan dibangkitkan pada mufti berkenaan...dedahkan la apa yang perlu sahaja k..jangan plak dengan niat nak mengaibkan orang lain..Allah amat mungkar dengan hamba-Nya mengaibkan orang lain..

4.mengumpat ketika memberi amaran
ok bagi point ni plak, kita diharuskan mengumpat dengan niat agar apa yang cuba disampaikan adalah supaya orang disekeliling tidak tertipu mahupun terpedaya dengan orang tersebut... jadi, dah memang wajar kita perlu bercerita tentang orang yang suka memperkenakan orang lain...

5. mengumpat dengan panggilan mashyur
apa yang dimaksudkan ini?? mcm ni kalau kita memanggil2 si polan dengan apa gelaran sekalipun...sebenarnya akan dikira mengumpat.. jadi apabila ingin bercerita tentang seseorang itu, haruslah orang yang hendak diceritakan memang tidak kisah dengan panggilan yang sentiasa dimain2kan oleh orang disekelilingnya...

* mr ukkkk , peah ke , saodah ke, nub mika nub huxin ke.. haha .. kalau dah betul dan diorang tak kisah.. go on la. XD ( jgn ban ana plak ya.. hahaha )


6.  mengumpat kesalahan orang yang tidak malu dengan kefasikannya
berbicara tentang last point kali ni, ana merasakan orang yang membaca sudah pasti faham...
kan2??? yela, maksud senang sangat, ini bermakna kita diharuskan mengumpat bagi mereka yang tidak malu dengan kefasikan dirinya sendiri.. misalnya, orang tu sudah tahu perbuatan dia akan memalukan tetapi dia masih hendak lakukannya.. so,diharuskan bercerita tentangnya dengan niat kita tidak melakukan perkara yang membawa malu pada diri kita sendiri...

 

* dah la amalan tak banyak, pastu dok umpat bagi semua pahala amalan kat orang , hahaha.. idiotic la person yg suka mengumpat ni ( maaf bahasa kasar... kasar ke? =-= " )


mari perbetulkan diri :)




2. ISLAM MELARANG PERASAAN BENCI-MEMBENCI, DENGKI MENDENGKI DAN SALING BERBANTAHAN

" janganlah kamu benci-membenci, dengki mendengki dan pulau memulau, dan jadilah kamu hamba-hamba yang bersaudara. ""

hadis riwayat Asy-Syaikhan

" dan janganlah kamu berbantah-bantahan yang menyebabkan kamu jadi gentar dan hilang kekuatan kamu "

Al-Anfal

alalala.. lets be lovely :)


* tak perlu la nak benci-membenci ni.. tiada manfaat pun.. melainkan kalau benci kepada kemungkaran yang dilakukan ( oh , banyak betul kesilapan dan kemungkaran yg ana lakukan.. haitz.... ) , benci kepada maksiat.. tapi janganlah! benci kepada pelaku itu.. benci kepada perbuatannya..

salah tegur, jgn pulau memulau.. jangan tak tegur langsung.. siap ban lagi.. hahaha.. nub la.. =-="
kerana Allah swt dalam firmannya.. rasanya korang sume biasa dengar ayat ni..

" fazakkir , inna fa'atiz zikro "
-surah al a'la -

"berilah peringatan, sesungguhnya peringatan itu sangat bermanfaat"




kan dinda kan...kan sahabat-sahabat kan.. :D  moga-moga sama2 kita tarbiyah. huhu


ameen...mari amalkan :)


3. DILARANG BERSIKAP TIDAK TETAP PADA PENDIRIAN DAN MUNAFIK

" mereka dalam keadaan ragu-ragu antara yang demikian itu ( kafir atau iman) . Tidak masuk golongan ini ( orang-orang beriman) dan tidak ( pula ) golongan ini ( orang-orang kafir )

Rasulullah s.a.w bersabda mengenai golongan munafik ini:

" sesungguhnya sejahat-jahat manusia ialah yang mempunyai dua muka yang datang kepada satu golongan dengan satu wajah dan datang kepada golongan yang lain dengan wajah yang lain pula "

riwayat Empat Ahli Hadith

Kemudian Rasulullah s.a.w menyifatkan akan sifat orang-orang munafik

" tanda-tanda orang munafik ada tiga : APABILA BERCAKAP IA BOHONG, APABILA BERJANJI TIDAK DITEPATI DAN APABILA DIAMANAHKAN( sesuatu ) IA MENGKHIANATINYA "


* iskh... takder pendirian dari sudut agama ni.. huhu.. sakit gak ya.. iyalah wahai sahabat sekalian.. agak2nya macam mana la prinsip hidup kita kalau takder pendirian.... sekejap jadi orang macam ni kejap jadi macam ni..

bagi ana la.. kalau orang takder pendirian ni , mudah dipermain2kan.. masalan satu perumpamaan..

cuba bayangkan, Raju ( tak mo de pilih name Melayu, terlalu mulia .. haha )

mana kita??

1st case 
raju ini pemuda takder pendirian, mudah dibuli.. suka dimain2kan.. sampai suatu ketika.. mukanya seperti roti canai dilempang free rakan2nya..kadang2 dia marah.. kadang2 dia biarkan.. baginya.. benda itu biasa saje ( angguk la.. mane maruah diri kot =-=" )

2nd case
Adam ( hahaha ) pemuda yang aggresive , tegas dan tetap pendirian dan jelas akan prinsip hidupnya. baginya jika dia mahu mendapatkan sesuatu, for example, perjuangan agamanya, impian hidupnya, cahaya kemenanganya :) , dia akan berusaha bersungguh walau apa pun yang terjadi.. dia akan buat bersungguh2 sehingga berjaya


kalau banding kan 1st case dan 2nd case, nampak big difference ? betapa mulianya hidup kita , jika kita berpegang teguh pada prinsip hidup! tidak mudah goyah.. datanglah seribu bencana. jika kita berpendirian kukuh. Allah swt akan bantu kita lagi, insyaAllah



namun hati-hatilah wahai teman hidup , wahai rakan2 ... tarbiyahlah diri senantiasa.. kerana apa yang telah berlaku tetap sudah berlaku.. dan ambil iktibar utk berubah.. jikalau masa ini boleh diubah.. ana ingin menjadi insan yang lebih baik! lebih soleh! mengurangi dosa2 , menambahkan amalan.. memperbetulkan kesilapan yg lepas.. huhuhu.. muhasabah2..tarbiyah2..




s.a
ssfss
yes! psp!


wasalam wbt

kisah yg comel ~

assalamu'alaikum wbt, kepada hati ku yang berada di Malaysia sana :) , rindunya hati ini... bantulah dan berilah semangat kepada diri ini.. minggu ni minggu exam... kuatkanlah diri ini.. ya Allah swt.. kuatkanlah hati kami ya Allah.. berada di jalan Mu.. berada dalam Mardhatillah Mu... amiin


dinda ku.. masih ingat kisah ini?




Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am.
Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Oh, awak nak tahu ke? Emmm... baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye... mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar : Baiklah... apa yang saya harus buat?

Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang paling cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh. Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?



Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.


Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada mulanya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

Maka, bersyukurlah dengan kasih-sayang yang kau terima pada hari ini, kerana jika kau meninggalkannya, mungkin kasih sayang itu tidak akan kembali seperti sediakala.



tika membaca dan melihat video ini.. sayunya hati..


di hati ini, hanya Tuhan yang tahu,
di hati ini , aku rindu pada mu..
tulus sanubari menantikan hadirmu
hanyalah kau gadis pilihanku..

kau tahu ku merinduimu...
ku tahu kau mencintaiku..
oh kasih..
bersabarlah oh sayang ( miss u syg )
saat indah kan menjelma

kitakan disatukan... amiin



*** moga2 Allah swt senantiasa meredhai kita, merahmati kita, memberi hidayah kepada diri kita, mari sama2 kita menggenggam Mardhatillah, menjadi pasangan yang soleh dan solehah dan semoga kita menjadi insan yang bertambah takwa dari hari ke hari ***


dari hati yang merindui hati yang jauh, Noor Afuza binti Nazir, hatiku..



doakan.....doakan diri ku INDRA ( housemate yg suka stalk! XD )


* gara2 dia datang sebelah ana mintak ana letak nama dia.. haha..

kembali semula....


kanda amat merindui dinda...
nantikan kepulangan kanda..
kanda kan berubah..
sedikit demi sedikit

utk menjadi insan yang lebih baik dan cemerlang..
utk menjadi lelaki  yang lebih soleh..


sabar dan syukur , kerana sungguh tinggi martabatnya.. masih teringat dinda kata semua ni :)



wasalam wbt

Wednesday, June 22, 2011

berdamping ngan ... ~

assalamu'alaikum wbt .. hai dinda .. Noor Afuza... setiap hari menghitung hari.. utk saat kita berjumpa semula.. moga Allah swt mempermudahkan hidup kta dan hiasinya dgn Nur Nur kebaikan serta Cahaya cahaya Kemenangan :)

subhanallahil'azim ,

al kisah, semalam datanglah seorang sahabat dari Ibrahimyah.. datang berkunjung ke rumah ana.. katanya.. kunci motor patah.. dan terlekat kat tempat kunci motor..ahaa... apekahhh =-=" haha



dan bila terdengar saja ayat ni... " dam.. .tolong ak.,, "

eee.. =-=" tak leh resist la ayat ni.. mesti  92% akan terus iya kan aja! jom tolong2 orang.. dapat pahala kot :D

tapi 8% lagi hilang ke mana? hahaha

*_* malas,lemah semangat..nak study, nak telaah, nak tido, nak privasi jap XD 



hik3

bagi ana .. setiap saat dalam hidup ni.. kene senantiasa.. mengingati Dia , tapi adakala.. tika Iman lemah dalam diri ini, atau kian terlupa alpa dan lalai... moga-moga dijauhi dari dosa, astaghfirullah


maka bila dah kuar ngan member.. tAkkan nak dduk senyap je kowt.. dia ni plak jenis yg pendiam.. ader gak ana smackdown tengkuk dia ni kang.. haha... so break the ice... sampai!! hahah.. dia cakap.. dia nak blanje MCD .. kat ana.. keh3.. alhamdulillah!


byk la gak ana dapat kongsi pengalaman hidup.. kekongsi cara2 study mantap.. prinsip2 hidup.. benda2 amalan baik.. iya lah wahai sahbat sekalian serta dinda yg tersenyum membaca ni :) , kalau tiada apa2 nak cakap, atau tiada benda yang berfaedah nak cakap.. baik diam! :) kerana dalam setiap tidak bermanfaat itu, takut dosa pulak dapat.. kan3..


hahaha.. balik dari MCD .. on da way... atas motor.. rakan ana ni.. dia tahun ni akan menunaikan Umrah.. so.. dalam set mind ana ni... nak kirim satu benda kat dia... tak mo mahal2 la... satu benda saja...


apa dia ya??


SET PS3 ?

apekah =-=" ( mcm takder benda laen plak kat Makkah tu. haha )

COKLAT??!!

* hahaha.. ni memang ana nak!! tapi kat Mesir dah adaa daaa :D



apa dia ya?


..maka ana cakap pada dia ...



" Ageer ( nama garena , haha ), ak nak kirim kat ko kalau ko pergi umrah t... "

" po dia dam.. kalau kirim ..erm.. kirim doa boley la XD "

" haaa.. pandai pon... ak nak la ageer... sebab setiap orang pun ada impian, ada cita2 ada harapan dalam hidup.. ak nak ko doakan ak la lep ... "

" po dia ko nak... "


" kalau boleh, ak nak ko doakan ak dan pasangan aku sekrang ni( dinda ku Afuza ^-^ ) , doakan kitorang ageer... hidup bahagia sama2.. sama2 bahagia dan gembira.. di dunia .. menjadi pasangan soleh dan solehah... sehingga ke syurga ageer....."

" aku mtak satu ni je ageer, kerana ak sgt syg kan dia ( apekah entry ni.. emosi plak.. haha ), bagi aku dialah impian hidup aku, ak nak bahagia bersama-sama dia "



*********** saat tu.... terdiam sebentar.. hanya bunyi Mujahid berdentum2 dengan ekzos nya *********


dan kemudian ana pun tanya pada rakan ana ni... iya2  la.. nak tau gak kan.. sedangkan ana tak sampai ke Mekah tu pun..dah ada cita2 mendalam dan impian... jadi ana nak tanya.. apa harapan dia nak ke sana...


" apa yg ko nak sgt ageer kalo ka sampai ke Mekah , esp depan Ka'abah .."

sambung ana lagi

" setiap orang pun ada impian tersendiri, ada kereta besar, life mewah luxury, lamborgini porsche sekian2.. dan mungkin juga ada benda secara fizikal kita cuba sedaya upaya.. memang takkan dapat.. tapi InsyaAllah dengan berdoa padaNya lebih2 kat depan Ka'abah boleh mencapai impian ko tu "


jawab nya..

" iyalah dam..bagi ak.. boleh nak semua tu...tapi.. apa guna kalau ak ada kereta besar2 tapi bila nak bersedekah .. ak tak mampu nak bagi.. baik aku pakai kereta kecik tapi pada masa yg sama ak masih bagi lagi sedekah pada orang..."



dengar jawapan yg mudah singkat dan mantap ni.. wahh.. astaghfirullah... subhanallah.. terkedu sebentar mendengar... iya... benar wahai saudaraku... benar...

apa ertinya.... kalau hidup dalam kemewahan.. tetapi.. amal jariah makin ditinggalkan...

apa ertinya rumah luas.. tapi solat makin dikurangkan..

apa ertinya naik pangkat sekian2 semua tetapi... hidup makin sibuk, Allah swt makin pudar..

apa ertinya belajar ilmu dan ramai kawan2.. tetapi tiada satu pun mampu menegur dan mengingati diri ini..

apa erti.. apa erti...............

tersentuh... di kala matahari mahu terbenam... suatu nasihat yg sgt menyentuh hati.... alhamdulillah....

apa ertinya.....



duhai Tuhan, jadikanlah ak seorang yang miskin.. supaya dengan kemiskinan ini, aku lebih selalu meminta-minta kepadaMu dan selalu berharap kepadaMu..

duhai Tuhan, bahagiakanlah diriku , bahagiakanlah pasanganku, panjangkanlah jodoh kami sehingga ke syurgaMu duhai Tuhan ..



* ageer. thx bagi nasihat..sgt mantap!



cettt... apa ada pada sahabat~

assalamu'alaikum wbt ditujukan kepada adinda CK.. moga dirimu dinda berada dalam keadaan yang sgt sihat dan semangat! aja2 faitink! :) serta mak dan bapak.. yeah :) sahabat2 kuliah serta seperjuangan .. di mana2 saja




" cettt... ada apa pada sahabat =-="  "  


apekahh =-="  best ke ader sahabat ni hahh ? 

cettt.. boring la... yer ke boring?? apa buktinya??


hahaha.. silap! BORING ? WASTE OF TIME ?? NOT WORTHFUL ...


betul ke?


apa buktinya??? korang sume, ada sahabat ke?... 

..


belum??...


dan..


sebab...


tak perlu?...


iya ke ??


nak bersahabat macam ni skali ? ( mika huxin maas ^-^ )



bagi ana........ sahabat ini sgt penting, dan prinsip ana bila berkawan dan bersahabat ialah


bila berkawan

" berkawan dengan semua orang, tak rapat takpe yang penting, baik dengan semua "

bila bersahabat

" sesungguhnya sahabat2 aku, seperti 1000 orang kawan! aku tak kisah hilang seorang kawan, tapi awas! kalau aku hilang salah seorang sahabat aku, seperti kehilangan 1000 kawan! "


betul ke prinsip ana ni? haha.. cuma luahan dari hati kerdil ini ..
kerana al kisah..

dalam minggu ini.. minggu exam ana... diikutkan.. semalam ( hari isnin ), ana ada exam praktikal...

sgt2 berat la..dah revise banyak kali.. bangun awal2 pagi.. semata2 nak revise ( bagi sang mu'min, kalau dah bgun pagi, qiam la skali ^-^ ), lepas subuh, revise lagi...

dan bertambah semangat..di bulan Rejab al Haram ni... ditambah hari ni hari isnin, terdetik ana nak berpuasa .. maka semangat2.. ajak2 kwan utk puasa sama2 .. hehe :D yallah ya sohbi yallah ya sodiki..

puasa ramai la seronok, jom puasa sama2 :)

dan after selesai exam sume.. fuhh.. penat.. balik rumah..dalam pukul 12.30... badan dah tak larat... sgt2 tak larat.... selesai solat selesai tukar baju.. tertidur... di bantal yang empuk... ingin calling dinda... tetapi tidak terangkat... atas motor rasanya . . moga selamat perjalanan mu... 


dan terus ... terus... tertidur.. sehinggalah tiba asarnya... tak larat nak bergerak ke masjid... 
ya Allah .. bila ditimpa rasa sakit ni.. hanya kepada Mu aku meminta... syafakallah ana! syafakallah ana.. ya Rabbul Izzati.. sihatkan lah aku.. sihatkan lah aku...


" mungkin ini ialah kafarah dosa-dosaku "


" bersabarlah, sesungguhnya Nabi Ayub lagi besar dugaannya.. "


solat asar pun... tak larat.. tak larat nak berdiri..terasa nak vommit sgt.. iskhh



maka ana pun call sahabat ana ni... 


" b datang umah aku... tak sihat sgt la..  " 


" ak dtg time buka nanti.. tapi lewat skit la "
bila dengar call ni...terubat sebentar ...


tapi masih sakit lagi... beratnya kepala...ana kuatkan diri.. ambil tower... dan ke bilik mandi... buka je pili air tu... terduduk terlantar di tab mandi.. tak mampu nak berdiri.. tak larat... pitam nya.. rasa nak pengsan.. biarlah setiap air itu menghalusi setiap aluran rambut ini sehingga ke pemijak bumi.... sungguh.. ana tak bermaya.. .la haula wala kuwwata illa billah...


tak boleh2.. siap2 terus ke bilik... waktu dah nak berbuka... oh... lauk ada ...nasik tak masak lagi =-=" haha.. sabo je la.. 

dan time tu... sahabat ana pun datang.. munculkan diri...

"assalamu'alaikum wbt " 

.. terus dia mendapatkan ana.. sambil senyuman yg ana nantikan... :) senyuman seorang noob :D haha


hurm.. =-=" apedaaaa..


saat ana... yang tengah benar2 tak larat tu... bila terlihat senyuman nya itu.. subhanallah..segar bugar..seperti kelopak bunga lavender yang mekar di fajar hari :D ya Allah... leganya rasa!! terhibur hati.. 

dan.. badan yang tak bermaya ni.. tiba2 rasa kuat gagah .. haha.. power kan. haha



perasaan yang timbul itu sgt luar biasa.. ajaib sungguh.. maka benarlah...


oh dear :)

sesungguhnya .. mempunyai sahabat dapat memberi penawar yang sungguh hebat pada diri..penawar bagi diri, penawar bagi perasaan, penawar utk penyakit... dan.. moga2 ukhwah ini berkekalan... dalam redhaMu wahai Tuhan yang Maha Kaya




hebat sungguh ukhwah persahabatan yang Allah swt jalinkan antara kita kan?



rasaa lega hati ni.. dan part yang plg seronok.. sahabat ana ni..sanggup temankan ana.. sepanjang malam sehingga ke subuh di bilik ana... subhanallah best nya!! ^-^




moga ikatan ukhuwatun fillah ini berkekalan.. .kan kan kan.. amiin ...terima kasih juga pada mr. maas.. yang datang juga pada keesokann harinya.. thx clan lord XD.. haha.. dan mika.. sudi belanja MC D.. thx my best fren! 

thx clan lord.. sampai hati ckp aortic ak takder bunyik. =-="

mr mika joksun ( nub darkseer).. thx going throughout the day :D


moga2 dalam fatrah imtihan ini.. kita akan semakin erat dalam jalinan ukhwah dan sama2 menggapai kejayaan cemerlang bersama2 di dunia dan akhirat! amiin :D


thx entering my life :) 




**** demi Tuhan Langit dan Bumi, ku pohon padaMu, berjayakanlah kami berukhwah bersama-sama di dunia ini serta bantulah kami bersama-sama dengan kemuliaan di akhirat sana kerana Mu ya Allah swt ****



* kepada adinda yang tercinta di malaysia, i miss u so much!!! love u dear .. iskhh >.<  ( macam blog kanak2 riang plak .. haha =-=" )




wasalam wbt

Sunday, June 19, 2011

jom ketawa ~

bismillahi rahmani rahim~

assalamu'alaikum wbt , hai :) hai :) hai dinda , mak dan bapak, umi dan abah...dan housemate yg suke stalk ... haha XD ( syg housemate , hari ni saper masak eaaa XD haha =-=" haha )


semalam online bersama dinda yang tersayang... suka sgt.. terubat benar rindu di hati ini.. kengkadang bila online ada sikit2 salah faham.. waaa... biasalah .. diakhiri dengan senyuman BULAN :) oh bulan~ 


hari ni tika online, sama-sama dpat tadarus kitabul kareem, Al Quran suratul Abasa~ indah .. sgt indah...

dan bila sama2 membaca muhasabah semula... tersentuh pada ayat ini



  وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ مُسْفِرَةٌ (٣٨

ضَاحِكَةٌ مُسْتَبْشِرَةٌ (٣٩)



وَوُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ عَلَيْهَا غَبَرَةٌ (٤٠)

 
تَرْهَقُهَا قَتَرَةٌ (٤١)

أُولَئِكَ هُمُ الْكَفَرَةُ الْفَجَرَةُ (٤٢

38. Banyak muka pada hari itu berseri-seri, (QS. 80:38)
39. tertawa dan gembira ria, (QS. 80:39)
40. dan banyak (pula) muka pada hari itu tertutup debu, (QS. 80:40)
41. dan ditutup lagi oleh kegelapan 1560. (QS. 80:41)
42. Mereka itulah orang-orang kafir lagi durhaka. (QS. 80:42)


tersentuh dan terhenti segala fikiran.. bila baca terjemah ini.. sama2 utk renungan..

kelak di hari akhirat kelak... bagaimana kita... bagaimana diri yang berkata ini... dah tahu.. beriman dengan hari akhirat.. tahu hari itu pasti akan berlaku...


cek cek cek.. cek diri balik.. huhuhuhu..

hati yg makin berkarat... segeralah jumpa Quran yang Berhikmah :)


maka .. kalau direnungkan balik...............huhuhu... nak jadi orang macam mana ya.. kalau kat dunia yang penuh macam ragam.... orang itu orang ini.. penuh perasaan dan emosi, penuh dugaan dan cabaran.. kita tahu saje camner nak atasi.. hey come on la.. dunia je dude.. takkan tak boley ? alahai ~ senang je..


tapi .. kalau kat part akhirat tu.. camner nak be ready? camner.. takkan nak mula dari 0 dari sana? kosong ? har.. hey come on la.. it already started time baligh lagi...

harap2 la.. amalan yg kecik ni.. dipandang Allah swt.... alahai sedihnya.... yang penting lakukan! semangat!! lebih2 lagi dalam 3 consecutive month yang mulia ni kan..

dan bila refleks dalam masa yang ana sedang hadapi ni.. apa bezanya dengan kehidupan yang akan datang..



" YAUMUL AKHIR   VS IMTIHAN "

hahaha.. nampak bebenor lawaknya.. tapi ader relevan .. ada persamaan..dan ada beza yang bawak kepada persamaan nya...


time2 sebelum exam 
1. study rengrajin supaya score dengan baik
2. bersungguh2 revising note , lepak2 ngan member2 excellent
3. siap carik bahan rujukan, pergi bibliotecha! haha
4. last but not least.. alat tulis ready! :D

masa exam
1. all of above out! bagi yang ready.. muahahah la jwapan nya.. kalau tak ready tu.. .mueheheh la  =-="

refleks semula dalam

yaumul akhir ( bg orang2 yg beriman dan bersungguh2 mengejar akhirat :) )
1. study rengrajin bab2 agama , mana boleh mana tak boleh dengan tekun dan sungguh2!
2. bersungguh2 elak buat dosa, selalu revise diri, muhasabah diri, dgn apa berlaku dan! lepak2 dan berdamping ngan member2 yang soleh :)
3. siap cari kitab2 utk dibuat rujukan, pergi Kelas Sheikh lagi! haha
4. last but not least.. kalimah " tiada Tuhan Melainkan Allah swt , Muhamad s.a.w Rasulullah " ready selalu di hati! :D


masa yaumul akhir
1. all of above out! bagi yang ready... boleh la dia jadi seperti yang Allah swt katakan..

" 38. Banyak muka pada hari itu berseri-seri, (QS. 80:38)  "
" 39. tertawa dan gembira ria, (QS. 80:39) "

yeah3.. dapat ketawa ngan banyak, muka happy bro~ :) tapi itu bagi siapa yang DAH READY , in other word BERIMAN  dan dengan sebenar-benar dan sesungguh sungguh IMAN 


jadi, dalam dua bulan imtihan ni.. ana nak!!! nak jadikan medium Imtihan yang  sedang ana hadapi ni.. utk jadi orang yang benar2 berjaya!! hadiah utk dinda yang menanti di Malaysia dan keluarga yang tercinta :)

DAN muhasabah juga , bagaimana utk hadapi Hari Akhirat, rukun iman yang 5 itu.. mantapkan lagi my dear :) 






moga Allah swt merahmati kita :) jom ! dapatkan EXCELLENT dunia ( imtihan ni XD ) dan EXCELLENT AKHIRAT ( jom beramal soleh bebanyak!! yeah! ).. jom sama2 kita ketawa dengan happy nanti!! ayuh! :D



* kalau tak USAHA dan asyik berfikir dan merenung, macam mana nak KETAWA nanti, jom usaha ke arah ketawa yang abadi *haha*

wasalam wbt


Sunday, June 12, 2011

musyrif ~

assalamu'alaikum wbt , hai :) hey~ dear love :) dear bapak ( selamat pulang ke mas  :) ) and mak :) love u all dear

bersama2 perubatan :)


musyrif , mushrif , mush arif.. hurm ... bila dinamakan saja IKHWAH, itulah suatu amanah yang Allah swt berikan kepada diri kita, seorang IKHWAH, yang lebih mitochondria, lebih muscular, lebih tough macho and so on ( hahaha ) , itulah kurniaan Allah swt Yang Maha Kaya yang Maha Agung, Sang Ikhwah :) lebih2 lagi, IKHWATUL Mu'minin




al kesah...ana suka nak tekankan pada para akhawat yang ANA SAYANGI ( hahaha, dinda , ana setiaa :)  ), serta KAMI SAYANGI , gunalah KHIDMAT KAMI sebagai musyrif , jgnlah rasa sesegan nak minta tolong dari kami, bahkan kami lagi dahagakan permintaan dari akhawat semua

* para musyrif jgn ban ana plak lepas ni lepas statement ni dikeluarkan, haha

style kan? siap buat AKADEMI MUSYRIF lagi :)



bukan apa wahai Serikandi Amanah Allah swt, ana nak kongsi dua kisah, yang pernah ana cerita di Lecture Hall dulu

kisah 1 :)

once upon a time ...

pada waktu yang malam ,

ditakdirkan ana utk membantu akhwat2 utk cari rumah , sambil musyrif mereka..
pencarian itu terhenti dengan hampa, kerana sang Arab yang minta harga rumah mahal sgt..

jadi pencarian itu berhenti... Allahu Akbar .. buanglah sikap tamak bro... tak miskin kalau harga rumah tu kurang 100 Le pun :(

jadi ana musyrif dalam 6 orang, kebetulan ana berada tengah2... 3 di hadapan ... 3 lagi dibelakang.. yang di depan makin mara.... yg d belakang... tiba2 kata nak beli air, haus katanya...

jadi ana pun.. singgah di satu kedai ni .. di simpang empat Syari' Taknis.. berhampiran rumah kawan ana encik MRSM(nub) .. kenal ke ? .. maka.. ana tak masuk skali dalam kedai tu.. ana tunggu di luar...


maka dalam tunggu2 tu..lama jugak =-=" beli air ke apa ni..

ana didatangi 2 arab yang badannya besar... ( sebab badan ana kecik kot =-=" haha ) , datang.. melihat ana..

dan makin mara... makin mara.. makin hampir... koribun nafs...

dikeluarkan duit di tangannya sambil ditunjuk2 pada ana...
ana yg tak paham.. tengok je la.. nak buat magic show apa malam2 ni.. hahaha..
sumpah kelakar!


tapi.. lain plak yg jadinya... dgn tak semena-menanya.. seorang lagi arab ni keluarkan pisau dari arah mana tah.. diacukan pada ana! damn you !! ko pikir ak ni ayam rubuq firah nak men acu2 ke... relax chill bro..

dalam hati.. terfikir.. ya Allah swt.. nak buat camner ni.. nak fight or flight... nak fight.. ak dah la kecik.. tak tough mana pun.. 1 vs 2... takpun.. nak flight... kalau flight akhwat yang 3 orang dalam kedai macam mana?...

ya Allah swt sukarnya keputusan ni!!!!!!

sang Arab itu meminta... berikan duit padanya... ana tak beri jawapan.. dan.. hanya berserah pada Allah swt ketika itu...

wahai Allah swt bantulah diri ini..

ana tiada duit.. yang ada .. waktu tu.. hanya ingatkan Dia saja.. tolonglah ana.. tolonglah ana...

hanya do'a sebagai senjata mu'min.. kan?


ana berani kan diri... tak buat muka tak buat apa... dengan yakin ana katakan pada dua orang ni..


" INNI .... AKHOFULLAH! "


subhanallah... dua orang ini, yg sungguh rapat dan si pengacu pisau ini terus membuang pisaunya jauh dari situ.. subhanallah... lega hati ini..mereka berdua terus tinggalkan tempat tu..

dan sedetik kemudian.. keluarlah akhawat2 itu... alhamdulillah, yg penting kamu semua selamat!

ana beri mereka jalan kedepan ... bila dah dalam 5 meter ke depan.. baru ana mulakan perjalanan...

tanpa disangka2 .. arab yang tadi acu pisau kat ana tu.. datang ke ana... ya Allah swt.. naper ni..

dia datang pada ana .. dan dia pun turut kata...

" inni akhofullah "  katanya..


subhanallah! ya Allah swt... tersentuh hati ana waktu tu.. sgt2 tersentuh... hanya dengan mengingatiMu , hanya dengan meminta pertolongan dariMu... ianya pasti berhasil! Sesunnguhnya Engkaulah penolong yang Hak... syukur pada Mu yang Maha Penolong



jadi apa sebenarnya ana nak point citer kat atas ni???


1. wahai kaum2 adam , kaum2 hawa, marilah kita sama2, kembalikan semula takwa kita kepada yang Hak, Allah swt, kerana hanya kepada dialah kita patut takut... patut letakkan diri kita diri kita sebagai hambaNya..

ana bagi korang sume satu hint la... kalaulah kamu semua HAMBA kepada duit , nescaya kalau dalam situasi ana, apa korang nak buat? adakah dengan memberi DUIT kepada mereka , akan selesai masalah? jadi HAMBA KEPADA DUIT ( duniawi betul =-=" ),



" Jika KAMU MENYERU MEREKA, MEREKA TIDAK MENDENGAR SERUANMU, dan sekiranya mereka mendengar, mereka juga tidak memperkenankan permintaanmu. Dan pada hari Kiamat mereka akan mengingkari kemusyrikanmu dan tidak ada yang dapat memberikan keterangan kepadamu seperti yang diberikan oleh Allah swt yang Maha Teliti "


dan :)


" wahai MANUSIA! KAMULAH YANG MEMERLUKAN ALLAH SWT! dan Dialah yang Maha Kaya lagi Maha Terpuji "

petikan surah Al Fathir surah ke 35 ayat ke..... 14 dan 15
 


jawapan ana, HARAPAN LA! TIDAK LANGSUNG.. duit tak membantu apa2 pun

dan lebih menyedihkan lagi.. kalau akhwat yang terkena dalam situasi ana.. dan plg menyedihkan TANPA MUSYRIF... kalau jadi macam ni.. apa kamu semua nak buat??

1. MERAYU2 PADA MEREKA?
2. BERI MEREKA SEGALA YANG ADA SELAGI DIRI SELAMAT?
3. BERI DUIT SEMUA..

ataupun


4. ALL OF THE ABOVE dan plg menyedihkan lagi SOAL MARUAH( kene tu kene ni.. tolonglah!)

ur safety my safety are our safety


jika ini berlaku pada mana akhwat, hari ni ana nak ucapkan alfu asaf! seribu penyesalan yg tak terhingga!
hey, walaupun kita bukan saudara adik beradik , sepupu, atau tiada talian kekeluargaaan pun,

dalam hati yang kecil ni, kami semua mahukan diri ANDA akhwat semua SELAMAT.. damn sesal kalau semua ni berlaku ( dah berlaku pun! ) , tak pasal2 dengar akhwat dari  Malaysia disekian2kan oleh manusia laknat dengan tingkah laku macam ni macam ni.. s*** punya manusia! bangsa aku punya lemah lembut ko amek kesempatan, kalau bukan ak kat situ , dah lama ak berjuang habis2an utk keselamatan diri rakan2 sebangsa dan seagama aku ni! damn punye manusia !

* maaf, dalam penulisan mcm ni, slalu sgt beremosi , haitz!

kejadian saudara NAIM yg gempar~



apa2 pun .. jaga diri dengan baik, kami tak demand apa2 pun ktika musyrif tu..dan kami tak rasa kamu menyusahkan kami pun! melainkan kalau memang benda yang kami musyrif tu benda yang tak reasonable..

* nak beli biskut memalam kat kedai bawah
* balik dari Mall dtengah2 malam...
* balik dri pantai memalam2

* kalau penting sgt, buatlah pepetang, sesiang..


***janganlah ambik kesempatan atas kebaikan orang tetapi bertimbang rasalah! dan kalau janganlah ktuk orang kalau ternampak keburukan mereka pula**


kerana Allah swt sendiri dalam satu hadis mafhumnya

" Allah swt menutup aib hambaNya sehinggalah hamba itu membuka aibnya sendiri "


sekadar peringatan...



insyaAllah.. moga harapan ana dan sahabat2 lain.. dapat melindungi Serikandi Amanat Allah swt, walaupun bukan sang isteri kami walaupun tidak ditakdirkan utk kami... kami memikul tanggungjawab ini kerana KAMI KISAHKAN DIRI KAMU wahai Serikandi yang Mulia


end~



"Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu menolong agama Allah swt, niscaya Allah swt akan Menolongmu dan meneguhkan pendirianmu "

al Muhammad: 47 : 7



wasalam 'alaikum wbt