BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Thursday, June 23, 2011

kisah yg comel ~

assalamu'alaikum wbt, kepada hati ku yang berada di Malaysia sana :) , rindunya hati ini... bantulah dan berilah semangat kepada diri ini.. minggu ni minggu exam... kuatkanlah diri ini.. ya Allah swt.. kuatkanlah hati kami ya Allah.. berada di jalan Mu.. berada dalam Mardhatillah Mu... amiin


dinda ku.. masih ingat kisah ini?
Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am.
Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Oh, awak nak tahu ke? Emmm... baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye... mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar : Baiklah... apa yang saya harus buat?

Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang paling cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh. Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.


Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada mulanya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

Maka, bersyukurlah dengan kasih-sayang yang kau terima pada hari ini, kerana jika kau meninggalkannya, mungkin kasih sayang itu tidak akan kembali seperti sediakala.tika membaca dan melihat video ini.. sayunya hati..


di hati ini, hanya Tuhan yang tahu,
di hati ini , aku rindu pada mu..
tulus sanubari menantikan hadirmu
hanyalah kau gadis pilihanku..

kau tahu ku merinduimu...
ku tahu kau mencintaiku..
oh kasih..
bersabarlah oh sayang ( miss u syg )
saat indah kan menjelma

kitakan disatukan... amiin*** moga2 Allah swt senantiasa meredhai kita, merahmati kita, memberi hidayah kepada diri kita, mari sama2 kita menggenggam Mardhatillah, menjadi pasangan yang soleh dan solehah dan semoga kita menjadi insan yang bertambah takwa dari hari ke hari ***


dari hati yang merindui hati yang jauh, Noor Afuza binti Nazir, hatiku..doakan.....doakan diri ku INDRA ( housemate yg suka stalk! XD )


* gara2 dia datang sebelah ana mintak ana letak nama dia.. haha..

kembali semula....


kanda amat merindui dinda...
nantikan kepulangan kanda..
kanda kan berubah..
sedikit demi sedikit

utk menjadi insan yang lebih baik dan cemerlang..
utk menjadi lelaki  yang lebih soleh..


sabar dan syukur , kerana sungguh tinggi martabatnya.. masih teringat dinda kata semua ni :)wasalam wbt

0 kata-kata rangsangan: