BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Sunday, June 5, 2011

Carbon Monoxide poisoning

bismillahi rahmani rahim

assalamu'alaikum wbt dinda :) keluarga2 tercinta serta sekalian nas yg diciptakan Allah swt yg masih hidup di bumi khayalan ini , har...



yes, ini lah entry ana kali ni, entry yg ana buat research lama sgt..sebab ana nak tahu, apakah CO poisoning ni..

ana 'dendam' sgt dengan istilah ni, ah!CARBON MONOXIDE poisoning!


 al kisah , ana ada senior , allah yarhamah 'alaih, sudah pun menjengukkan diri ke Alam yg lain, meninggalkan dunia yang fana ke alam yg lebih baik lg kekal... indah kan bunyi nya? tetapi disebalik itu, ada kisah yg ana sgt tak senang .... inilah dia..meninggalnya kerana CARBON MONOXIDE POISONING.... kekesalan sgt besar dalam diri ana sebagai pelajar medik! allahu akbar, bersalah sgt ada ilmu ni...


" ilmu tanpa 'amal ibarat pohon tak berbuah "

mafhum hadis

" ada ilmu tapi tak amal, u are sampah " ayat ana


tapi mari tengok macam mana Carbon Monoxide boleh be a killer.. jom! ( baru belajar, dan fresh lagi )


CARBON MONOXIDE ni mmg hebat la dikatakan, sebab affinity ( kesukaan ) utk ke Haemoglobin sgt kuat berbanding OXYGEN dengan 200-250 kali ganda sgt power! hebat tak.. hanya dengan peningkatan 0.1 % , Hampir 50% oxygen dah boleh kalah ngan CO ni, super power.. kan2 ?


jadi apa yg FATAL nya?
iya la, OXYGENkan essential utk badan kita, internal respiration, hemostasis , nak dapat currency ATP lagi perlukan aerobic respiration .. .using OXYGEN.. jadi sgtlah useful OXYGEN... jadi kalau kurang OXYGEN ni, dipanggil HYPOXIA... long term HYPOXIA akan buat ACIDOSIS ( pH dlm badan turun( darah berasid ) ) dan badan lemah sebab byk tissue inadequately supplied!


maka symptom2 yg kita bley tengok ialah ,pening-pening, rasa nak muntah , loya , nak pitam , mabuk2.. dan yg plg kritikal.. otak boleh rosak! perghh sakit tak?



TETAPI , Maha Suci Allah swt, cara nak buat rawatan sgt mudah! hanya supplied kan balik OXYGEN sudah dapat selamatkan si pesakit .. tak kah mudah??? kan kan kan!!!!!!!!! ahhh!!! nyawa hilang !!!


* walaupun ana takder kat tempat kejadian, kehilangan arwah ( walaupun ana tak kenal arwah, tak pernah jumpa , tapi terasa berdosa sgt !! ahh tensionnya! )


CPR, mudah sgt ! hampir sume SKOR dalam praktical


jadi hanya CPR sudah dapat selamatkan pesakit ataupun mangsa CARBON MONOXIDE POISONING NI, initial treatment...


DIPETIK DARI WIKIPEDIA



jadi persoalannya, Cardiopulmonary resuscitation (CPR) ataupun bahasa mudah pernafasan dari mulut ke mulut ataupun dengan teknik yg baru diupdate oleh WHO tahun ni dengan guna CAB ( compression , air and breathing ) dah dapat selamatkan mangsa, kalau berdasarkan prognosis table atas tu, itu would take about 2 hours... before the patient DEATH




tak mahu cakap panjang2, bukan ana nak TROLLING siapa2 , tapi ingatlah Allah swt dengan ilmu yg telah dipertanggungjwabkan



1. ADAKAH KORANG BELAJAR MEDIK NI SEMATA2 NAK DAPAT EXCELLENT TAPI PRACTICALLY U ARE SH** during emergencies cases/or clinical???

* gelak la banyak2 dlm belajar, no wonder ilmu tak berkat~

( takkan nak mengucap dan baca surah al qursi saja bila hadapi kes macam ni ?  mana USAHA DOA TAWAKAL konsep? tawakal terus? usaha??? )


2. BELAJAR AGAMA SAMPAI TERLALU MENJAGA, TERRRRRRRRRRRRRRLALU menjaga, iktilat bagai sume tu(iktilah penting jaga! ).. lastly apa jadi?????  agama Islam sgt hebat, tetapi penganut agama tu adakah selari dengan agama Islam itu sendiri? hancur dakwah, hilang nyawa.. sedih ana

* belajar utk tahu atau belajar utk faham?? ataupun belajar nak menunjuk saper hebat?  allahu akbar! geramnya ( emotional sgt skg ni, sabar .. sabar... )



ikhwah akhawat, tolong la SEDAR, pelajar2 medik ( yg not yet and will be a future doctor ) , be ALERT dan dun be confuse, KENAPA KORANG BELAJAR MEDIK? dan kenapa datang ke sini??

bak kata kawan ana aka Mr. Mumtaz for this year

" kerana Mediklah kita semua dapat ke bumi anbia ni, apa-apa medik diutamakan "



nak belajar agama, belajarlah!, nak bersukan, bersukanlah!, nak buat apa-apa saja, buatlah! tapi itu bukan purpose utama kamu semua ke sini, amanah rakyat , amanah ibu bapa , amanah umat, dan amanah Allah swt diletakkan atas bahu ana dan kamu semua ke sini, hanya utk itu satu tujuan ... iaitu ..



BELAJAR MEDIK  kerana kamu PELAJAR MEDIK



wallahu 'alam



p/s : tiada siapa2 ana salahkan ataupun karakter2 dalam kisah diatas, ambil ikhtimam dan pengajaran, jgn dah habis baca, duk kutuk2 dan cakap belakang, dun be useless sh**, Allah swt hear what u dun hear, See what u cant see





3 kata-kata rangsangan:

Neo Rantissi said...

chillax bro, sekali baca, kalau silap faham, mcm ko nk blame sesaper plak regarding kes CO poisoning death aritu, hehe, tp aku tau, ko bukan jenis blame2 org mcm tu, peringatan yg baik insyaAllah.

cuma, tambahan, penguasaan teknik CPR tu sgt penting, dan on real patient bukan senang, aku dh penah buat on real patient kat Hosp. Sg. Petani dulu, so aku tau susah dia mcm mana.

also, CO poisoning ni, kalau dh teruk, mmg CPR pun xleh watper, sbb dia perlukan 90-100% oxygen saturation utk dissociate CO dari Hb tu. oxygen dlm nafas CPR tu berapa jer, 20% kot.

hehe, tu jer nk bebel sblm gi exam pagi ni, Allah yaftah 'alaik, moga sama2 ambil ihtimam, wassalam.

SaddamAfuza said...

ambil ihtimam saja~ things happen tak boleh reverse,

tahu dan tak tahu benda berbeza, neway nice leaving komentar~ thx for sharing opinion~


fakta medik kat atas almo0st 100% correct, nice knowledge , good doctor

petunjuk_kejayaan said...

assalamualaikum..maaf nak menyelit..btul la kata abg zainal..cpr x leh membantu..krn carbon monoxide bind tu haemoglobin tightly..mcm da pgang x nak lepas2..
so perlukan saturated O2 (purely) n change the blood..
alhamdulillah,mencari ilmu itu bagus..tp insyaALLAH..enta akan blaja lbeh mndalam..x tau slibus adik2 apa..
wallahutaala'alam..