BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Saturday, July 23, 2011

perkara2 wajib patut dilakukan ketika~

assalamu'alaikum wbt :) 
hai3.. ni entry plg cepat nak buat. .hehehe.. sebab nak study lagi pas ni.. tapi nak still update blog nya :P tak nak berhabuk... kene rajin.. nak genggam kejayaan kan? kan? kan?so entry ni pasal apa ya??

PERKARA2 WAJIB PATUT DILAKUKAN KETIKA...


berpasangan :)


Di dalam dunia ini, semua perkara yang kita lakukan haruslah mengikut undang-undang dan peraturan yang telah ditetapkan. Begitu juga di alam percintaan. Semua pasangan perlu mengikut peraturan-peraturan tertentu agar perhubungan yang terjalin tidak dipandang serong oleh segelintir masyarakat.

Dengan peraturan itu juga, kamu sebenarnya mampu mengecapi kebahagiaan. Apa yang penting, kamu dan pasangan sentiasa ikhlas ketika menjalinkan perhubungan dan tahu batas-batasnya.

Jika masih ada pasangan yang belum mengerti, apa kata kamu ikuti beberapa tip di bawah tentang perkara-perkara yang wajib kamu lakukan ketika bercinta bagi memastikan percintaan yang terjalin akan berakhir dengan kebahagiaan.

1. Sayangi dengan hati bukan perasaan
Jika kamu meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan, ianya pasti tidak akan bertahan lama. Ini kerana perasaan manusia tidak pernah mampu bertahan lama dan sentiasa berubah mengikut keadaan, masa dan situasi. Sebab itu, sebagai jalan terbaik, kamu mesti menyayangi si dia dengan ikhlas dan sepenuh hati.

Ini kerana jika kamu meletakkan perhubungan kamu berdasarkan hati, maka dari hati jugalah akan lahirnya cinta dan sayang yang kekal abadi untuk anda serta pasangan selama-lamanya.

* kan dinda kan :) perasaan tu kengkadang naik, kengkadang turun kan, tapi sayangilah dari hati, hati kanda apa khabar hari ni? :)
bapak vs abah :D


2. Terima seadanya


Kamu harus akur tiada seorang pun di dunia ini yang sempurna segala-galanya. Oleh sebab itu, kamu harus menerima si dia seadanya dan terima segala kekurangan serta kelemahannya.

Walaupun mempunyai kelemahan, seharusnya kamu menganggapnya sebagai insan paling istimewa dalam hidupmu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah si dia mengikut kehendak kamu. Ini kerana sekali kamu berjaya mengubahnya, kamu akan terus berusaha untuk mengubahnya sehingga kamu merasakan si dia benar-benar sempurna di matamu.

Tentu kamu masih ingat bagaimana kamu boleh jatuh cinta padanya, sudah tentu kerana dia adalah dirinya dan perkara itulah yang perlu kamu pertahankan. Jika kamu terus selesa dengan apa yang ada padanya, si dia sudah tentu lebih cinta kepada kamu.

* masih kanda teringat, ketika kta berjumpa di waktu dhuha itu, sungguh damai rasa di jiwa :)             
satu keluarga :)

3. Hargai pengorbanannya

Si dia tentu telah banyak berkorban demi mempertahankan percintaan yang terjalin. Oleh sebab itu, kamu perlu menghargai segala pengorbanannya dan jangan sekali-kali pernah terfikir untuk mempermainkan hati dan perasaannya.

Jika kamu bijak menghargai segala pengorbanan yang telah dilakukannya, tidak mustahil si dia sanggup melakukan apa sahaja untuk kamu demi untuk melihat kamu tersenyum setiap hari.

* 3 tahun itu sgt lama ...... byk betul kena hadapi... persekitaran... jarak kita yg jauh... alhamdulillah.. doa pengikat hati :)


4. Hormati pendiriannya

Sikap saling hormat-menghormati antara satu sama lain menjadikan hubungan cinta yang terjalin lebih bermakna dan romantis. Jika si dia masih belum dapat menerima cinta kamu sepenuhnya, jangan sekali-kali mendesak atau memaksanya.

Sikap kamu yang suka memaksa dan mendesak membuatkannya cepat bosan dan akhirnya akan pergi meninggalkan kamu. Jalan terbaik, hormatilah pendiriannya dan berikannya masa untuk memikirkan tentang perhubungan yang terjalin.

Sebaliknya, sikap kamu yang memahami dan sentiasa menghormati pendiriannya sedikit sebanyak sudah pasti akan menarik perhatiannya. Oleh itu, berikannya masa. Bak kata pepatah, jika sudah sememangnya jodoh anda bersamanya, pasti tidak akan ke mana-mana.

* macam kata mak, takkan berlari gunung tu kalau dikejar .. :P hehe
in black :)
5. Yakin pada keistimewaannya

Setiap individu pastinya mengimpikan seorang pasangan yang bukan sahaja sempurna malah punya keistimewaan yang tersendiri. Jika pasangan kamu seorang yang tampan, bijak, kaya dan berkerjaya bagus, itu tentunya satu bonus buat anda.

Jika pasangan anda seorang yang sederhana, yakinlah pada keistimewaan lain yang dimilikinya. Jangan sekali-kali merendah-rendahkan dirinya. Apa yang penting si dia mencintai kamu sepenuh hati dan sanggup melakukan apa sahaja demi melihat kamu gembira.

* alhamdulillah, dikurniakan pasangan yang solehah, pandai menjaga diri, baik akhlaknya. .sopan santun, tembam,.... err... ^-^


6. Jangan berprasangka

Sikap wanita yang terlalu suka berprasangka buruk terhadap lelaki sering menjadi alasan mengapa lelaki suka mencari wanita lain di dalam hidupnya. Ini kerana sikap suka berprasangka hanya akan memburukkan perhubungan yang terjalin.

Jalan terbaik, kamu memberikannya peluang untuk memberi penjelasan dan percayalah kepada kata-katanya. Jika kamu masih ragu-ragu, selidikinya dengan cara yang paling terpuji dan cuba letakkan diri kamu di dalam situasi yang sedang dihadapinya.

Sikap kamu yang sentiasa memberikannya peluang untuk menyatakan perkara sebenar sudah pasti amat dihargainya. Sekaligus peluang untuk kamu menjalinkan hubungan cinta dengan lebih bermakna, terbentang luas di hadapanmu.

* tiada prasangka :) ada la jugak kadang2.. hehehe.. tapi dinda ajarkan kanda erti p.s.p.. perlu, setia dan percaya .. tersemat benar di hati ni :)
7. Sayanginya setiap hari

Usah sesekali kamu berjanji untuk mencintai dan menyayangi si dia buat selama-lamanya kerana selama-lamanya bagi kamu mungkin akan berakhir keesokan harinya.

Cubalah berjanji untuk menyayangi dirinya setiap hari dan cuba jadikan setiap hari itu adalah hari terakhir untuk kamu berdua. Cuba lakukannya dan pastinya kehidupan intim kamu dan pasangan akan berubah ceria. Ini kerana setiap hari kamu akan saling menyayangi antara satu sama lain.

* doa dari kanda
" ya Allah swt, di jalan da'wah ini kami bertemu, satukanlah hati kami, bertemu kami keranaMu, dan pisahkanlah kami kerana ingin bertemu dengan Mu "

love u dear :)

8. Capai persefahaman

Kata orang, perkara yang paling penting dalam kehidupan berpasangan adalah sikap saling memahami antara satu sama lain. Oleh sebab itu cubalah berusaha untuk mencapai persefahaman. Harus diingat rasa persefahaman itu perlu dipupuk dan ianya tidak lahir secara semulajadi.

Paling baik jika kamu bukan sahaja memahami tetapi turut sama di dalam aktiviti-aktiviti yang gemar dilakukannya. Dengan ini, perhubungan yang terjalin akan menjadi lebih erat dan mampu untuk bertahan selamanya.

* hehehe.. ni part yg selalu jadi pertikaian kan.. nak makan tu ke ni, nak seremban ke nak ke kampung selangor? ader je yg tak kene kan.. nak air pepsi ke nak air jagung.. haaaa.. semalam baru minum air jagung! :D

rindunya saat ni dinda~


9. Jangan cepat berbangga

Berjaya memilikinya bukan satu tiket untuk anda berbangga atau bermegah-megah. Anda hanya boleh berbangga jika perhubungan yang terjalin itu berjaya anda jaga sehingga ke akhir hayat anda.

Ini kerana tiada seorang pasangan pun yang gemar memiliki pasangan yang suka berbangga dengan kejayaan yang dimiliki. Oleh sebab itu, sentiasalah bersederhana dan jadikan kehidupan anda berdua sama seperti kebanyakan pasangan lain yang ada di luar sana.


* hahaha.. ni part yg plg bagus.. bagi yang dah bernikah, peringatan utk diri sendiri jugak... tak perlu la nk bangga dgn apa yg ada... jodoh itu boleh berlanjutan sehingga ke syurga atau ditukar di dunia tika korang sudah pun sah.. tak payah nak pepoyo bangga la.. hahaha.. yg penting..bersyukur :) dan berdoa supaya ianya berkekalan abadi :)

* kalau Allah swt tamatkan jodoh suami isteri tu.. terdiam seribu bahsa.. baru menyesal.. muhasabah.. tarbiyah~

10. Sentiasa bersyukur
Walaupun lelaki memiliki sifat tidak pernah puas, namun berdasarkan kajian yang dilakukan, wanita lebih sukar untuk dipuaskan di dalam apa jua aspek.

Mereka tidak pernah puas dengan apa sahaja yang diberikan oleh lelaki termasuklah layanan di rumah. Wanita juga dikatakan sukar untuk menahan diri daripada mahu memiliki sesuatu yang sempurna.

Adakalanya mereka sanggup merayu-rayu asalkan apa yang mereka hajati diperolehi. Sikap sebegini amat menjengkelkan lelaki kerana kebanyakan lelaki sukakan wanita yang sentiasa bersyukur dengan apa sahaja yang mereka miliki.

* hehehe.. alhamdulillah , kanda tak suka demand2.. dinda pun tak begitu.. cuma demand dari kanda... supaya kita menjadi pasangan yang lbih dpat mendekatkan diri kepada Ilahi, kerana rindu dan kasih kita dapat membawa kita kepada RahmatNya :)
* merindui hati yang kian jauh..
 
Muhamad Saddam bin Jamaludin
Noor Afuza binti Nazir

s.a
ssfss
yes!! p.s.p

0 kata-kata rangsangan: