BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Sunday, April 24, 2011

mencari kod, adakah ia benar? part 1 ~

bismillahi rahmani rahim

assalamu'alaikum wbt kepada insan2 yg ana sayangi.. di dunia hingga ke akhirat :) sahabat2, muslimin dan muslimat.. moga rahmat atas kalian semua :)


MENCARI KOD, ADAKAH IA BENAR?


har.. apakah entri kali ini? huhuhu.. kod apa plak ni? iya2 la.. ini ialah kod.. atau jaringan matrix.. dimana kuncinya hanya pada orang yang mahu berfikir

" afala ta'kilun .. "

" afala tatafakkarun "

~ kenapa kamu tak gunakan akal?~
~kenapa kamu tak mahu berfikir ? ~


ayat yg mudah dari yang Maha Kaya.. iya .. ini ialah cabaran untuk sang Muslim untuk memikirkan.. apa yg terjadi .. baik la depan umah ker, tengah g pasar ke .. tengah gegaduh ngan arab ke ( hahaha.. kalo bley elak lagu bagus! hehe ), baik tengah merajuk ke, baik tengah gembira... kita kene fikir... adakah ianya rasional atau tidak tindakan kita.......teeeettttttttttttttttttttt ~


maka datanglah niat ana nak mencari kod.. .bahkan.. kalau ada kekuatan.. ana nak pecahkan kod itu!! apakah kod itu?


ana terjumpa lah satu artikel ini.. yg menguatkan semula dan mengingatkan ana...


" ilmu tanpa amal ibarat pohon tak berbuah "

" ilmu kalau segunung mana pun, tapi kalau tak beramal.. seperti sampahan di jalanan.. sungguh tidak memberi manfaat ... "


erk.... terasa terkesan di hati.. =-=" apekah... tapi fikirkan juga an... masalan.. macam byk benda jugak la.. contoh seperti.. solat jemaah.... buat baik.. sekian2 .. tapi berapa banyak yang kita tahu... tak kisah la andai kata kita timba sebanyak mana ilmu.. tapi sampai bila kita nak asyik mengumpul? atau apa punca utama kita nak ilmu tu? adakah nak bermegah ( peh... ini orang jgn cakap la.... mmg nak kene( hahaha.. macam la ana bagus sgt! =-=" ), atau pun guna ilmu tu utk manfaat diri sendiri...kalau baik tempatnya, maka baiklah seluruh masyarakat.. kalau buruk.. maka ... binasalah ilmu itu bersama masyarakatnya :(


maka.. ana terangsang dengan satu video.. jap2.. terangsang? =-=" hahaha.. aper la.. ana termotivate ngan satu video.. ada dalam 54 episode.. tapi ana berhenti sampai episode 8 dulu.. sebab... tujuh episode ialah episode teori.. dan  episode kelapan itu .. ialah suatu episode yg si perangka video tu cakap...


" sesungguhnya setiap dari kita dilahirkan dari satu zarah(atom), dan setiap atom tu ada cas negative dan positive "

maka apa kaitannya? haha.. bak kata Albert Einstein..

" E= mc square "   ( haha.. tak tau nak coding 'square' tu camner XD )



dan dipanjangkan lagi.. di setiap penjuru dunia ini.. berbagai2 tenaga dihasilkan.. bahkan kalau sahabat2 sekalian perhatikan.. sebab ana medik..ana tau.. setiap cell yang ada dalam badan .. pasti ada istilah..

" mitochondria"

apo tu? ini lah cell yang dikatakan duit dalam badan atau currency in the body.. yang mana kata cell ini pemberi ATP(adenosine triphospate) atau tenaga kepada kita.. kan kan kan? maka kalau dari sudut kimia nya.. tenaga ini ada jaringan-jaringan yang menghubungkan ia.. dan bila kita putus2kan jaringan ini.. apa kita akan dapat?

pecahan-pecahan particle dari atom( betul ke ayat nie XD)


atom  = ada positive dan negative



inilah yg kita akan dapat... inilah zarah kita sekecil-kecilnya..

teringat ana kat satu ayat ni

" Allah swt akan balas kebaikan walaupun sekecil2 zarah .. "

" takkan masuk syurga kalau ada sebiji sawi riak dalam diri.. "


huhuhu... maka berbalik semula.. maka dalam diri kita consist of beribu juta bilion lemon lemon ( hahaha.. tyme kecik call lemon2 .. muahaha ) cell dan tenaga.. ada yang positif dan ada yg negatif... dalam kehidupan seharian.. mood kita, emotion kita, tingkah laku.. percakapan kita.. gerak geri kita.. senantiasa ada kaitan dengan postive dan negative ini.. tenaga yang baik atau pun yg positif inilah akan membawa kehidupan yg baik kepada kita .. dan ingatlah ! jauhilah tenaga2 negatif ini.. dan bagaimana.. apa itu tenaga POSITIF DAN TENAGA NEGATIF ? inilah topik yg ana nak cuba pecahkan kodnya. ramai org mungkin tahu.. tapi adakah mereka ( orang ramai ) ini mengamalkannya? dan kenapa ada kemudahan dan kesukaran utk lakukannya?


ana khususkan lagi skopnya..

cuba la perhati.. kiri kanan... ana khususkan lagi bangunan( ini masih dalam teori praktikal ana.. sebab masih dalam kajian )... kenapa kebanyakan bangunan2 di dunia ini.. baik masjid, gereja, white house..dome of rock.. menggunakan rekaan yang hampir sama ??? iaitu .. DOME atau KUBAH?? pengumpulan tenaga atau tumpuan tenaga ini amat berkesan mengikut rekaan bangunan..


ada tiga rekaan yg hebat kat dunia ini yang berpaksikan rekaan yg dan design yg hebat.. iaitu bentuk .. PIRAMID, OKTAGON dan KUBAH




maka ana nak pecahkan kod ini.. betul atau tidak??  apa manfaat?? apa rahsia di sebalik setiap ini.. dan kenapa nabi s.a.w sendiri benar2 mengajak umatnya ke Masjid.. ana tau.. ramai ada jawapannya.. ia.. betul! ada jawapan rohani, ada jawapan fizikal .. sekian2 .. itu ini.. tapi adakah antara kita produk dari semua ini?..
kenapa binaan masjid begitu.. kenapa design begitu.... ana tak boleh beri jawapan sekarang... kerana ana masih mencari jawapan...


" sesungguhnya Dia menciptakan setiap benda bersebab .. "




maka dalam video pencerahan yang ana selami ini.... ada ayat yg ana tertarik..

" aktiviti di dalam bangunan itulah yang menentukan positif atau negative tenaga yg dihasilkan .. "



kalaulah badan kita ini ada 100 tenaga positif... tapi disebabkan .. persekitaran.. apa yg kita dengar.. makian.. celaan... bahkan tekanan perasaaan... itu semuanya menghasil negativiti dalam badan.. dan ana nak lihat dan kaji... berdasarkan hipotesis ana

" aktiviti yang baik di dalam bangunan yang berkubah( masjid )(ana khususkan kubah,boleh je ana nak letak piramid ( macam LIBRARY BIBLIOTHECA di Iskandariah ini) menghasilkan positiviti di dalam badan "


" POSITIVITI dalam badan menghasilkan minda yang cerdas, badan yang sihat dan luar biasa( jgn salah tafsir) ), emosi yang stabil dan yang paling penting JIKA dia seorang Muslim , menghasilkan diri SEORANG MUJAHID yang luar biasa "

kenapa ?? kenapa ??? kenapa??

dan ana juga tersentuh dengan satu hadis ini...bahkan ana rasa sebak.. bila membaca dan memahaminya.. kenapa sehingga begitu ...

nabi s.a.w bersabda mafhumnya

" sesungguhnya solat berjemaah dikurniakan pahala 27 kali ganda "    ( kod pertama )

" sesunggguhnya bila kedengaran azan berkumandang, maka geraklah ke masjid walaupun kamu terpaksa merangkak .. "    ( kod kedua )

kod terakhir yg bagi ana cabaran yg sgt besar.. ( subhanallah.. cinta Allah swt itu sgt ....... dan sesungguhnya Allah swt sgt mencintai orang yang bersabar... sabarlah wahai diriku... )


" maka akan tercabutlah sifat ORANG MUNAFIK ( HIPOKRIT ) dalam diri bagi muslim yang istiqamah 40 hari solat SUBUH berjemaah "


subhanallah.................................seumur hidup ana ( baik la masa skool asrama dulu... ) ana tak pernah lagi capai 40 hari stret subuh jemaah................ ya Allah swt... sukarnya nak menggapai cintaMu... sedihnya hati ini... air mata tidak dapat menagih cintamu.. tanpa amal yang soleh diperintahkanMu...


bait2 syair yg dapat mencairkan hati ana... iya...
Semakin jauh ku dariMu semakin dekat pula Kau menghampiri daku
Oh Tuhan yang Maha Pengasih, siapalah diriku di pandanganMu

Semakin cuba ku dekati, semakin kuat pula Kau mendugai daku
Oh Tuhan yang Maha Sempurna, kerdilnya diriku di hadapanMu

Bagaimanakah nantinya, tika berhadapan denganMu, sudikah kau menerima hambaMu yang hina ini
Ya Allah swt, Kau Maha Pengampun

Andainya dihitung amalanku, belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurgaMu, oh Tuhan Yang Maha Pemurah, hindari diriku dari seksaMu, oh Tuhan 



maaf...emosi sebentar..... rindunya pada mati.. Allahu Akbar... maka kembali semula... maka manakah lokasi yang ana target untuk memecahkan kod kod ini? adakah surau2 ? ( surau takder kubah.. mahupun tiang )... jap2... ana tak perkecilkan surau sebagai tempat musolli... jgn salah faham.. dan ana masih dalam kajian.. ada bezanya solat di masjid dan surau.. ana akan buat cuba utk analisis benda itu ( kuatkan aku wahai Maha Perkasa) .. maka tempat yang ana target ialah Ko'ah Ibrahim.. ataupun Jame' Ibrahim... ia.. inilah tempat yg plg indah ... tempat yg tenang.. strukturnya menepati apa yg ana mahu... dan ana akan kaji... macam mana ana kaji? itu ialah petunjuk Allah swt.. ana tak berani kata apa2.. cuma hipotesis ana seperti yg ana katakan di atas... dalamilah baik2.. insyaAllah.. ini part 1... akan ada part 2 datang menyusul..insyaAllah. dan! percayalah... Allah swt Maha Kaya... tidak Dia buat sesuatu itu tanpa sebab... dan dia Maha Penyayang...

terima kasih mujahid menemani ana.. setia seperti dinda :)

alaaaa... panas ya? bawah pokok ya ^ ^

bahagian menghadap Al bahr

Maha Suci Allah swt... subhanallah sinar hidayah MU

tingginya pintu masuk


pintu masuk depan.. di al bahr
suasana tenang.. wa tatmaiinul kulub.. :)

selain utk tenangkan diri.. study jgn  tinggal :)



p/s : ana sebenarnya berharap ada seorang lagi nak bantu ana.. jgn digusar tentang kenderaan... ana sanggup menjemput bersama Mujahid Rider ( alhamdulillah.. tak sia2 dia dilahirkan dan dinamakan MR :D  ) baik akhwat mahupun ikhwah .. hahaha... gurau saja.. ikhwah saja .. tak kisah siapa2 .. abang2 ... rakan2 satu batch.. ataupun adik2 yg mahu ikut... pemecahan kod ini sgtlah ringan jika keikhlasan dan ketulusan hati ada :)

jumpa lagi di part 2...wallahu 'alam ..


assalamu'alaikum wbt



Muhamad Saddam bin Jamaludin
Tahun Dua Perubatan
University Of Alexandria


* hahaha.. macam tulis surat rasmi nak post ke ALEXMED atau ke UPI plak.. muahahaha


1 kata-kata rangsangan:

Ali said...

:D