BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Monday, May 16, 2011

ke Cairo~

bismillahi rahmani rahim

assalamu'alaikum wbt kepada dinda yang disayangi.. sedang ajar anak2 murid mengaji ya :) ya ustazah :) .. sahabat sahabiah... dan.. .hehe... to my beloved parents ... yg sedang menanti di rumah.. oh mak oh bapak.. rindu dan kangen banget! iskhh..

dah nak seminggu rasanya takde new entry an... al maklumlah... fatrah imtihan pada minggu lepas.. nak menelaah ( hahaha.. ye ye je.. ) banyak buku... minggu yang agak packed.... dari pagi ahad..sampai ke petang khamis... bangun pagi.. stret pukul 8 pagi.. siap2 g ke library.. hahahah..nak strive for excellent! nak hadiahkan pada dinda.. kan kan kan :) ( terharu kan?? kan ? kan? hahaha )

maka.. hari ni..lepas habis je exam semalam... ya'ni pada hari sabtu.. maka ana plan... esoknya nak pergi Cairo.. ada urusan kerja.. nak ke Hayyu Ashir ( betul ke eja ni =-=" erkk ) .. maka... bermulalah perjalanan hidup ni...

pada awal pagi .. kalau ikut.. ada kelas .. ada lecture... lecture ana pukul 10-12.. tapi.. ikut hati nak pergi lecture A.. 8-10.. maka... ana siap2.. sume2 ... then... tiba2... tak tahulah.. tak sedap hati... maka... tak jadi pergi lecture.. hahahahaah.. ( ni ke tak sedap hati? haha ) .. maka.. pukul 8 lebih camtu.. gerak ke Mahattar Mas...
yes... baru terfikir nak ajak Mujahid... boleh teman ana.. tapi tak sanggup nak tinggalkan Mujahid kepanasan... iskhh.. kecian dia ann.. huhuhu.. maka hari ni hari Ahad.. bagi la Mujahid tidur puas2 .. muahahaha..

suka nya hari ahad ( hahaha.. i love Friday more XD )

maka.. naik teksi... dan sampai.. fuhh.. teringat kata ustaz ana.. bout fiqh muamalat...

" bila kita nak sesuatu, rundinglah dulu dan jangan beli apa yang kamu tidak tahu , kerana dalam muamalat yang mudah juga ada unsur haram dan halal "

erkkk..terkesan terkesan... mungkin selama ni hati kegelapan..mudah selalu berfoya2... terbayang itu terbayang ni.. belajar tak fokus.. sebab hati gelap =-=" hurm.. maka.. tips for the day.. yg ustaz sampaikan .. hehehe , alhamdulillah dapat la ana amalkan dan nak kongsi..


1. kalau naik teksi atau nak beli apa2 barang, runding harga dulu, haram hukum lepas turun then baru tanya harga ( cek kitab baca hujah, maleh nak bincang sini , tulis comment kat bawah pon jgn, hahaha XD )

2. kalau harga tak suka, atau tinggi smile atau make dunno sambil katakan " syukran " , kerana sesungguhnya percayalah Allah swt dah pun setkan sesuatu yang lebih baik utk kita :) ( jgn ikut nafsu sgt )


hehehe.. maka dapat lah daripada 10 Le ke 7 Le dan lastly, syukran punya pasal.. pakcik teksi ni.. panggil balik .. dan turunkan harga hingga ke 5 Le .. muahahahah ..alhamdulillah... thank You Allah swt dear :) love You so much! :)

maka sampai2 ke mahattar mas... beli tiket ketapi.. maka..nak try la hari ni.. try Darjah Ula ( daroga ula ) maksudnya 1st Class tiket... waaaahhhh.. kenapa demand ya? hehe.. saje je nak test...

maka.. inilah yang dapat ana katakan... sgt sgt sgt memuaskan!!!!!!!!!!!! alhamdulillah.... muhahahaahaha..sgt sgt sgt best !! naik 1st class... dengan first class yang Egypt Railway ni.. sgt berbaloi..cuma perbezaan harga 10LE... dapat kelebihan banyak sgt!! dapat keselesaaan macam naik flight 1st class la! emirates!! hahaha

memang mantapla! satu row 3 sit saja :) subhanallah cantik!

ni pun cukup2 luas ^-^
breakfast pagi :) fawathiqillahumma roobitataha.. :)

study3!! D

gara2 tak datang lecture.. maka telaah pulun habis2 kat train.. =-="
pulun3.. sampai tertido.. zzzz   -.-"

hahahaha.. memang best la.. jadi kalau lepas ni .. nak ke Cairo... naik first class la.. kalau naik tramco.. LE 25, naik train baru 35.. berbaloi! sejuk pun ada.. takder pencemaran bunyik.. takder asap rokok, kalau lapar ada makanan disediakan.. harga pun berpatutuan... seat tak berhimpit2.. tandas disediakan (hahaha, dalam tramco tahan je la XD ) dan yg plg best.. kalau bawak buku.. kalau baca.. tak pening deeeee ... haaa.. maka belanja lebih sikit utk dapatkan servis yg sgt memuaskan.. alhamdulillah..hehe :)


maka tiba di cairo pukul 2.. buat apa yang patut.. terus gerak ke H.A.. dan dah siap sume.. ana singgah ke Ramsis( stesen perhentian Cairo ) , ana ada target satu kedai ni.. nak makan.... makan.. nak balas "dendam" kat dinda.. hahaha... ohhh.. makan best2 kat malaysia buat jeles kat kanda ya.... nanti dinda.. tunggu kanda balik... hahaha.. ketuk kang baru tahu.. maka... ana pun ke tempat ni...
wahhhhh.. slrrrp... sedapnya.. XD banyak perisa banyak rasa  


alhamdulillah..bestnya!! ^-^ nak dinda? keh3



 dan itulah saat plg best lepas penat buat kerja... hohoho.. itu memang sgt best... murah plak tu.. saper taknak? RM 1 saje ..hehehe

dan balik pulang ke ALex.... sampai ke rumah..dalam pukul 10 malam...uhuhuhu.. hari yg sgt memenatkan..


hari ini... terdapat banyak pengajaran hidup yg dpt dipelajari... dgn hanya melihat persekitaran, perbualan manusia... alam sekitar, melihat sang kaya dan sang fakir, melihat langit.. melihat bangunan... membuatkan ana terfikir... kenapalah... Allah swt jadikan semua ini.... kenapa Allah swt buat itu buat ini.. sampai satu tahap kita rasa.. stress sgt dengan semua ini...

tapi.. bila ana hadapi sume ni , for sure first time kene kat diri tu.. bengang gak la.. hati panas.. lebih2 lagi musibah datang..tapi...prinsip ana...

" dan sesungguhnya bila musibah datang kepada diri kamu, bersabarlah sekurang2nya 3 hari tanpa menceritakan kepada siapa dan sesungguhnya Allah swt sgt mencintai orang2 yg bersabar "

alhamdulillah, bila datang masalah tu.. pendam2 dulu.. jgn melenting sgt.. jgn melantun terus... tetapi.. bersabarlah.. kerana kemanisan itu ada di situ... berfikir buat kita bersyukur.. maka gunalah akal dengan sebaiknya ya :) nasihat utk diri ini yg penuh dengan maksiat dan dosa... astaghfirullah..haiz.... banyaknya dosa aku ni :(...



dan last but not least... nak tanya pada warga iskandariah... terutamanya batch tahun 2.. siapakah mr/mrs ideal mumtaz anda?

moga2 tuan punya nama ni tak baca blog ni XD muahhahaaha


hahahahhaaha... sekian.. wasalam wbt

* nama di atas hanyalah rekaan semata2 tiada kene mengene dengan orang yang hidup ( muahaha ) ataupun yg telah meninggal dunia ..  rofl


s.a
ssfss



2 kata-kata rangsangan:

Chocolate said...

Cerita yang menarik bagi kedua duanya....Hargailah saat2 itu, smoga kamu bdua menjadi yang terbaik.

Best!!!!

SaddamAfuza said...

terima kasih chocolate.. hope to eat you soon :)