BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Sunday, May 22, 2011

stethescope mana yg terbaik?

bismillahi rahmani rahim

assalamu'alaikum wbt dinda :) hey ~ hai  , selamat pagi malaysia, hai mak, hai bapak :) hai doktor2 sekalian.. kabare ? waras ? tak waras, tak boley baca.. haha.. rahmatan 'alaykum ^-^


 kerana Module utk Sem  4 ni.. melibatkan jantung dan paru2.. jantung tu hati? hati tu heart, heart tu hati, hati tu liver? leaver? clan lord la jawab nya.. haha..

maka module 10 ni.. bakal menggunakan stethescope lagi.. maka... semalam ana baru beli satu stethescope!! yes!! hahaha..hasil pencarian yg lama ( 10 minit je =-=" ), maka ana dah dapat apa yg ana mahu.. jeng jeng jeng91!! ( jeng91 ?? hahaha, nub troll )

nampak kan.. jenama FOCAL, made in Japan

dan yg plg best, ada F , for my dear

  
utk kadaver =-="

mungkin ada yg tanya.. kenapa pilih ni... sedangkan yg biasa orang guna Litman, kan kan kan? sebenarnya, before beli ni, ana buat referral pada doctor, one of them said buy the Litman, its true... mmg Litman baik.. bagus.. tapi... bila ana buat research semule.. cek2.. maka nak cari yg best.. maksud ana

yang ada EXCELLENT QUALITY
yang ada EXCELLENT ACCURACY
yang ada EXCELLENT SOUND TRACKING

mcm mp3 plak =-="


time ana beli ni, ana ada dua2 stethescope, ada LITMAN dan FOCAL,

* be noticed, ada 4 jenis keluaran, made in China, Japan, Italy, France ( malaysia? egypt ? =-=" )

maka ana test dua2, mula2 ana test LITMAN, dan..................... ana cek pulmonary... mana ni.. silap apa...
dan susah2 sgt... pergi terus utk mitral.. kat APEX of heart , hurm.. pudar suaranya.. mungkin sebab traffic jam kot.. orang hon hon kereta...mungkin sebab tak letak dalam baju.. ouch..

maka ana tukar pada FOCAL ( my dear F :P ) , so warna merah.. why not purple :D , so bila try.. letak kat pulmonary... 2 saat letak.. loop doop... loop doop... wahhh!!! jelasnya!! clear sungguh.. perghh... subhanallah... boleh dengar 4th heart sound kot!! hahaha.. nampak sgt atrial systole tak betul, hahaha

maka.. tak ragu2.. ana minta seorang doktor , referral collegue, Dr. Mirwan Rohani, kenal kan? doktor yang ana calonkan utk Mr. Mumtazian tu =-=" hahaha.... dia pun test ...and approved... Focal lagi jelas, lagi clear, lagi tajam bunyinya.. dan tak perlu buka baju ( aww.. :"> ) walaupun dua lapis,  ( sweater tak test lagi.. haha )


maka ni perbandingan yang ana buat

Litman dan Focal
1. Focal - tak perlu buka baju utk dapat suara yg sgt tajam, mmg sekali letak walaupun jauh sikit dari anatomical point, mmg heart sound dengar
2. Focal - harga dia ngan Litman mahal sikit, tapi tak jauh sgt lari, Litman 260 LE, tapi FOCAL hanya 350 saja, ( alaaa. mahal sikit, tapi nak guna sampai whole life doctor, worthful kot :)   )
3. Focal - setakat ni , ana nampak hanya ada warna merah tapi Litman warna Merah saja
4. Focal - lagi best dari Litman, sebab ana dah beli , hahaha





jadi, apakah pilihan anda doktor?



1 kata-kata rangsangan:

SaddamAfuza said...

Seronoknya~ Like it! 5 bintang for u, dear.. :)